ایا مودم باید همیشه روشن باشه؟ خاموش کردن مودم شب ها

ایا مودم باید همیشه روشن باشد

ایا مودم باید همیشه روشن باشد؟ یا باید شب ها وای فای مودم را خاموش کنیم؟ احتمالاً یک بار هم که شده به این سؤال‌ها فکر کردید و به دنبال پاسخ مناسب در اینترنت جست‌وجو کرده‌اید. یکی از دغدغه‌های کاربران پس از خرید مودم همین مسئله است. در این مقاله می‌خواهیم به پاسخ این سؤال‌ها بپردازیم و نتیجه بگیریم که آیا مودم باید همیشه روشن باشد یا نه؟ چه زمانی بهتر است مودم را خاموش کنیم؟ همچنین مزایا و معایب خاموش کردن مودم را بیان می‌کنیم.

ایا مودم باید همیشه روشن باشد؟

برای اینکه بدانیم ایا مودم باید همیشه روشن باشد؟ یا نه؟ باید به چند نکته کلیدی زیر در رابطه با مودم‌ها توجه کنیم:

طراحی و عملکرد

مودم‌ها و روترها طوری طراحی شده‌اند که به‌ صورت ۲۴ ساعته و در ۷ روز هفته کار کنند. بنابراین، روشن بودن مداوم آن‌ها آسیبی به دستگاه وارد نمی‌کند. اگر در دفترچه راهنمای دستگاه دستور خاصی برای خاموش کردن آن نیز ارائه نشده باشد، نیازی به خاموش کردن مودم نیست.

اتصال پایدار

روشن ماندن مودم به اتصال پایدار اینترنت کمک می‌کند. در صورت خاموش کردن مودم، ممکن است راه‌اندازی مجدد آن چند دقیقه طول بکشد که گاهی اوقات باعث بروز مشکلات موقتی در اتصال می‌شود. گاهی نیز ممکن است یک آدرس IP جدید از ارائه‌دهنده خدمات اینترنت (ISP) دریافت کند.

مصرف برق

مودم‌ها مصرف برق بسیار کم و معمولاً بین ۵ تا ۱۰ وات دارند. این میزان مصرف، هزینه‌ای جزئی برای برق ایجاد می‌کند. با توجه به نرخ تعرفه برق در سال 1403، حداکثر مبلغ هر کیلووات بر ساعت در منطقه گرمسیر 4 در مازاد مصرف، حدود 2000 ریال است. بنابراین، از نظر مالی دلیلی برای خاموش کردن مودم وجود ندارد.

امنیت

نگرانی‌هایی در مورد آسیب‌پذیری امنیتی برای مودم وجود دارد. امروزه مودم‌های جدید با تنظیمات امنیتی استاندارد مانند فایروال و NAT عرضه می‌شوند که این خطرات را به حداقل می‌رسانند. بیشتر تهدیدهای امنیتی ناشی از رفتار کاربران مانند باز کردن لینک‌های ناشناس و عدم تعیین پروتکل‌های امنیتی هستند، نه روشن بودن مداوم مودم.

طول عمر دستگاه

روشن و خاموش کردن مکرر مودم می‌تواند به اجزای داخلی آن آسیب برساند، چراکه تغییرات مکرر جریان برق و دما می‌توانند باعث فرسودگی قطعات آن و کاهش طول عمر مفید دستگاه شوند.

فرآیندهای خودکار

بسیاری از فرآیندهای خودکار مانند به‌روزرسانی سیستم‌ها و پشتیبان‌گیری از داده‌ها، به اتصال مداوم به اینترنت نیاز دارند. معمولاً این به‌روزرسانی‌ها در طول شب و ساعات کاهش اوج مصرف انجام می‌شوند. بنابراین، خاموش کردن مودم می‌تواند این فرآیندها را با اختلال مواجه کند. همچنین، منجر به بروز مشکلاتی مانند به‌روزرسانی‌های ناقص یا از دست دادن آپدیت‌ها شود.

آیا باید شب‌ها وای‌فای مودم را خاموش کنیم؟

ایا شب ها باید مودم را خاموش کرد

خاموش کردن مودم به طور کلی آسیبی به مودم وارد نمی‌کند. چنانچه بخواهید هر شب مودم را خاموش کنید باید به مزایا و معایب آن توجه کنید:

مزایای خاموش کردن مودم

صرفه‌جویی در مصرف برق: با توجه به اینکه مصرف برق مودم‌ها معمولاً پایین است اما خاموش کردن آن‌ها در هنگام عدم استفاده طولانی‌مدت می‌تواند به کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های غیرضروری کمک کند.

کاهش تشعشعات الکترومغناطیسی: خاموش کردن مودم در مواقع غیرضروری می‌تواند میزان مواجهه افراد با امواج وای‌فای را کاهش دهد. این کار برای افراد حساس یا کسانی که نگران اثرات احتمالی این امواج هستند می‌تواند مفید باشد.

افزایش امنیت شبکه: هنگامی که مودم خاموش است دسترسی افراد ناشناس و حملات هکری به شبکه غیرممکن می‌شود.

جلوگیری از گرم شدن دستگاه: روشن بودن مداوم مودم ممکن است باعث تولید گرما و در نتیجه کاهش طول عمر برخی از قطعات داخلی آن شود. خاموش کردن مودم می‌تواند از فرسودگی قطعات آن جلوگیری کند.

معایب خاموش کردن مودم

قطع اتصال اینترنت: خاموش کردن مودم باعث قطع کامل دسترسی به اینترنت می‌شود. اگر دستگاه‌های دیگری مانند تلویزیون هوشمند، دوربین‌های مداربسته یا دستگاه‌های اینترنت اشیا (IoT) به مودم متصل شده باشند، عملکرد آن‌ها نیز مختل خواهد شد.

مشکل در فرآیندهای خودکار: بسیاری از دستگاه‌ها و نرم‌افزارها برای انجام به‌روزرسانی یا پشتیبان‌گیری از داده‌ها به اتصال مداوم نیاز دارند. خاموش کردن مودم می‌تواند این فرآیندها را متوقف کند و موجب نقص یا تأخیر در انجام آن‌ها شود.

تأخیر در راه‌اندازی مجدد: روشن کردن مودم پس از خاموشی به زمانی برای راه‌اندازی مجدد نیاز دارد. این فرآیند ممکن است چند دقیقه طول بکشد و اتصال پایدار را به تأخیر بیندازد.

آسیب احتمالی ناشی از خاموش و روشن کردن مکرر: تغییرات مکرر در جریان برق و دما هنگام خاموش و روشن کردن مودم می‌تواند به قطعات داخلی آن آسیب وارد کند و طول عمر دستگاه را کاهش دهد.

محدودیت دسترسی از راه دور: اگر مودم خاموش باشد، امکان دسترسی از راه دور به شبکه خانگی یا دستگاه‌های متصل به آن مانند دوربین‌های مداربسته یا سیستم‌های خانه هوشمند از بین می‌رود.

مزایا

معایب

کاهش مصرف برق

صرفه‌جویی در هزینه‌ها

کاهش تشعشعات الکترومغناطیسی (EMF)

افزایش امنیت در برابر تهدیدات و حملات هکری

کاهش فعالیت دستگاه در زمان‌های غیرضروری

جلوگیری از گرم شدن دستگاه

افزایش زمان راه‌اندازی مجدد مودم

احتمال بروز اختلال موقت در اتصال

اختلال در فرآیندهای خودکار

امکان آسیب به قطعات داخلی دستگاه

قطع اتصال دستگاه‌های متصل به اینترنت

محدودیت در عملکرد سیستم‌های امنیتی کنترل از راه دور

نتیجه‌گیری

مودم‌ها برای روشن ماندن مداوم طراحی شده‌اند و در بیشتر مواقع روشن نگه داشتن آن‌ها مطمئن و بدون آسیب است. روشن بودن مودم امکان اتصال اینترنت پایدار، انجام به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری مودم و ISP و عملکرد صحیح سیستم‌های امنیتی کنترل از راه دور را فراهم می‌کند. با توجه به موارد گفته شده و مزایا و معایب خاموش کردن مودم، در پاسخ به سؤال‌های « ایا مودم باید همیشه روشن باشد؟» و «آیا شب ها وای فای مودم را خاموش کنیم؟» باید بگوییم که خاموش کردن مودم به طور مکرر و هر شب را توصیه نمی‌کنیم.

محصول مرتبط  بهترین و پرفروش ترین مودم دو بانده در سال 1403

با این حال، اگر به اینترنت نیازی ندارید و کاهش مصرف برق یا تشعشعات الکترومغناطیسی برایتان اهمیت زیادی دارد، می‌توانید شب ها مودم را خاموش کنید. علاوه بر این، اگر می‌خواهید مودم خود را به طور منظم خاموش کنید، بهتر است این کار را به صورت ماهانه و با فاصله زمانی انجام دهید. به این ترتیب می‌توانید اثرات منفی ناشی خاموش کردن مودم را به حداقل برسانید و از بروز مشکلات فنی جلوگیری کنید. همچنین، هنگام سفر و عدم استفاده طولانی مدت از مودم و در صورتی که از سیستم‌های امنیتی استفاده نمی‌کنید، بهتر است مودم خود را خاموش کنید. در نهایت، تصمیم به روشن یا خاموش نگه داشتن مودم به اولویت‌ها و نیازهای شما بستگی دارد. می‌توانید هر دو حالت را امتحان کنید تا بهترین روش را برای خود پیدا کنید.

سؤالات متداول در خصوص روشن ماندن مودم

آیا امواج وای‌فای مودم بر روی انسان‌ها و حیوانات خانگی اثرات منفی می‌گذارند؟

شواهد علمی فعلی نشان می‌دهند که امواج وای‌فای مودم‌ها و روترها به عنوان میدان‌های الکترومغناطیسی سطح پایین (EMFs) و تابش غیر یونیزه‌کننده، تأثیرات منفی قابل توجهی بر روی انسان‌ها یا حیوانات خانگی ندارند. سازمان‌های معتبری مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آژانس حفاظت از اشعه استرالیا نیز اعلام کرده‌اند که قدرت انتشار امواج وای‌فای بسیار پایین و بی‌خطر هستند. مطالعات محدودی نیز به نگرانی‌هایی اشاره کرده‌اند که نتایج آن‌ها قطعی نیست. با این حال، برای اطمینان بیشتر می‌توانید به جای اتصال بی‌سیم (Wi-Fi) از اتصالات سیمی استفاده کنید و شب‌ها در اتاقی که مودم قرار دارد نخوابید.

منابع:    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573716/

          https://www.healthline.com/health/emf

          https://www.securew2.com/blog/are-emf-from-wi-fi-dangerous

 

آیا قطع و وصل شدن ناگهانی برق می‌تواند به مودم آسیب برساند؟

خود قطعی برق به تنهایی نمی‌تواند به مودم شما آسیب برساند اما بازگشت ناگهانی برق با ولتاژ بالا و نوسانات ولتاژ می‌توانند باعث خرابی‌های سخت‌افزاری و آسیب دیدن اجزای داخلی مودم، کاهش عملکرد آن، بروز مشکل در اتصال و عدم اتصال کامل اینترنت شوند.

 

با توجه به قطعی چند ساعته برق این روزها، بهترین کار برای محافظت از مودم چیست؟

برای به حداقل رساندن آسیب ناشی از قطع و وصلی‌های این روزها، با انجام راهکارهای زیر می‌توانید از مودم خود محافظت کرده و احتمال آسیب دیدن آن را کاهش دهید:

  • از محافظ ولتاژ با کیفیت برای مودم خود استفاده کنید.
  • سیستم عامل مودم خود را به روز کنید.
  • اتصالات برق و کابل تلفن را بررسی کنید تا از سلامت آن‌ها اطمینان پیدا کنید.
  • در صورت اعلام قبلی برنامه قطعی، سعی کنید مودم را قبل از قطع شدن برق خاموش کنید. پس از وصل شدن برق نیز حدود 1 الی 2 دقیقه صبر کنید، سپس مودم خود را روشن کنید.
  • اگر از مودم و روتر استفاده می‌کنید، ابتدا مودم را روشن کرده و صبر کنید تا کامل بوت شود. سپس روتر خود را روشن کنید.
  • استفاده از سرج ارستر یا برق‌گیر (surge protector) در شرکت‌ها و ادارات برای جلوگیری از افزایش ولتاژ هنگام وصل شدن برق.
  • تهیه UPS با ظرفیت کافی در ادارات، شرکت‌ها، مراکز تجاری وکارخانه‌ها برای تأمین برق مورد نیاز دستگاه‌ها در هنگام قطعی برق. همچنین، جلوگیری از افزایش ولتاژ هنگام وصل شدن جریان برق.

 

بهترین زمان برای خاموش و روشن کردن مودم چه موقعی است؟

بهترین زمان برای ریستارت کردن مودم (خاموش و روشن کردن) پس از به هم ریختن تنظیمات آن، قطع شدن اتصال شبکه، اعمال تنظیمات جدید، آپدیت فریمور، بروز مشکلات شبکه از طرف ISP، کند شدن سرعت اینترنت، قطع و وصل شدن مکرر اتصال، عدم بارگذاری صحیح صفحات وب و اختلال در اتصال دستگاه‌ها به مودم است.

به طور کلی نیازی به خاموش و روشن کردن روزانه مودم نیست. مگر اینکه بخواهید مشکل خاصی را رفع کنید. همچنین بهتر است که مودم خود را به صورت منظم، مثلاً هر ماه یکبار ریستارت کنید چراکه پس از استفاده طولانی مدت ممکن است حافظه کش پر شود یا عملکرد آن کاهش پیدا کند. بنابراین، ریستارت کردن مودم هر چند هفته یک‌بار به بهبود عملکرد آن کمک می‌کند.

 

چطور امنیت شبکه خود را بالا ببریم؟

برای بالا بردن امنیت شبکه خود می‌توانید از روش‌های گفته شده در مقاله افزایش امنیت وای فای مانند تعیین رمز عبور پیچیده، مخفی کردن مودم، به‌روزرسانی فریمور و… استفاده کنید.

معرفی فروشگاه فراگرام

فراگرام یکی از معتبرترین فروشگاه‌های اینترنتی ایران در زمینه ارائه انواع مودم ADSL، مودم VDSL، مودم فیبر نوری و مودم سیمکارتی است‌. ما در فراگرام محصولات متنوع و باکیفیت را از برندهای معتبر جهانی با ضمانت اصالت کالا و بهترین قیمت به شما مشتریان گرامی ارائه می‌دهیم. همچنین، ما با ارائه مشاوره رایگان به شما در خرید مودم مناسب کمک می‌کنیم. با خرید فراگرام خریدی امن و سریع را تجربه کنید.

نیلوفر زندی
ارسال دیدگاه