اسپلیتر چیست؟ برای راهاندازی اینترنت از تجهیزات مختلفی استفاده میشود که اتصال به اینترنت را تسهیل میکنند. یکی از این تجهیزات اصلی و کاربردی، اسپلیتر یا نویزگیر است که در این مقاله به معرفی آن و بیان کاربردهای اسپلیتر مودم و نکات مهم در استفاده از آن میپردازیم.
اسپلیتر چیست؟
اسپلیتر (Splitter) یک دستگاه کوچک سه پورتی است که یک پورت آن ورودی و دو پورت آن خروجی هستند. پورت ورودی Line نام دارد و پورتهای خروجی Modem و Phone نام دارند. این پورتها بر اساس نوشته روی اسپلیتر یا تصویر روی آن قابل شناسایی هستند. معمولاً خطوط DSL (ADSL, VDSL) بر روی خطوط تلفن قرار میگیرند و این نزدیکی سیگنالهای متفاوت باعث ایجاد تداخل یا کانفلیکت میشود. بنابراین در پاسخ به سوال اسپلیتر چیست؟ میتوان گفت اسپلیتر برای جدا کردن سیگنالهای صوتی از سیگنالهای داده خطوط تلفن استفاده میشود. این کار باعث میشود که تداخلی بین این امواج پیش نیاید و اسپلیتر به عنوان یک نویزگیر عمل کند و ارتباط را پایدارتر کند. در نتیجه هنگام صحبت با تلفن صدای نویز یا خشخش نمیشنوید و میتوانید به راحتی صدای شخص دیگر را بشنوید.
اسپلیتر چگونه کار میکند؟
برای آشنایی بیشتر با اینکه اسپلیتر چیست؟ باید با نحوه کار کردن و کاربرد اسپلیتر مودم آشنا شوید. همان طور که اشاره شد سیگنالهای صوتی و داده با یکدیگر متفاوت هستند و فرکانسهای مختلفی دارند. سیگنال صوتی در محدوده پایینی قرار دارد و یک سیگنال آنالوگ به شمار میرود اما سیگنال داده در محدوده بالایی قرار دارد و به عنوان یک سیگنال دیجیتال شناخته میشود که در هر ثانیه به تعداد دفعات زیادی تغییر وضعیت میدهد. بنابراین کار اسپلیتر فیلتر کردن این سیگنالها و جدا کردن آنها است که این کار را به کمک فیلترها انجام میدهد. فیلتر پایین گذر به سیگنالهای با فرکانس بالا اجازه عبور نمیدهد و فیلتر بالاگذر به فرکانسهای پایین اجازه عبور نمیدهد و به همین ترتیب سیگنالها از یکدیگر جدا میشوند و بدون تداخل به دستگاه بعدی منتقل میشوند.
آیا استفاده از اسپلیتر ضروری است؟
در صورتی که خطوط تلفن و DSL شما از یکدیگر جدا نیستند باید از اسپلیتر استفاده کنید که سیگنالها از یکدیگر جدا شوند و با تداخل آنها و مشکلاتی که به وجود میآورند روبهرو نشوید. در غیر این صورت هنگام مکالمه یا حتی شنیدن بوق آزاد با صدای نویز، سر و صدا، خشخش و … مواجه میشوید. در صورتی که از یک پریز نیز برای مودم ADSL و تلفن استفاده میکنید، استفاده از اسپلیتر مودم ضروری است. همچنین استفاده از اسپلیتر هنگام استفاده از دستگاهها یا سرویسهایی که مستقیم به خط تلفن وصل میشوند مانند دستگاه فکس، ضروری است. استفاده از اسپلیتر یا نویزگیر اتصال پایداری را برای شما ایجاد میکند. بنابراین، هنگام خرید مودم، از خرید اسپلیتر و کاربرد اسپلیتر مودم غافل نشوید.
چگونه اسپلیتر را به مودم وصل کنیم؟
برای استفاده صحیح و نصب اسپلیتر باید سوکتها را به پورت درست وصل کنید. در صورتی که اتصال به درستی انجام نشود مشکلاتی مانند عدم اتصال یا کندی شدید در ارتباط به وجود میآیند. نوشته یا تصویر کنار هر پورت یک راهنمای مناسب برای شما است که نصب اسپلیتر را به درستی انجام دهید. ابتدا سوکت کابل تلفن یا RJ11 را از پریز تلفن به پورت ورودی یعنی Line وصل کنید. سپس سوکت کابل تلفنی را که طرف دیگرش را به دستگاه تلفن خود وصل میکنید به پورت خروجی Phone وصل کنید. در ادامه نیز سوکت کابل تلفن دیگر را که به مودم وصل کردهاید به پورت خروجی Modem اسپلیتر وصل کنید. با انجام مراحل گفته شده و با توجه به تصویر زیر میتوانید نصب اسپلیتر خود را به درستی انجام دهید و از کاربرد اسپلیتر مودم و یک اتصال پایدار و باکیفیت بهرهمند شوید.
نکات مهم در مورد اسپلیتر و استفاده از آن
برای آشنایی بیشتر با کاربرد اسپلیتر مودم و نکات مهم استفاده از آن میتوانید به موارد زیر توجه کنید:
کندی سرعت اینترنت:
اگر نصب اسپلیتر مودم به درستی انجام شود باعث کند شدن سرعت اینترنت نمیشود بلکه آن را پایدارتر نیز میکند. در صورتی که هنگام استفاده از اینترنت با کاهش سرعت مواجه شدید میتوانید با استفاده از روشهای گفته شده در مقاله «راههای افزایش سرعت اینترنت» فراگرام مانند روتر یا مودم با پهنای باند بالا سرعت اینترنت خود را افزایش دهید.
تفاوت اسپلیتر و میکروفیلتر:
اسپلیتر و میکروفیلتر هر دو برای تقسیم سیگنال ارتباطی مودم به دو خط مجزا استفاده میشوند، اما تفاوتهایی نیز دارند.
بهترین مکان نصب اسپلیتر:
بهترین مکان برای نصب اسپلیتر، در نزدیکی مودم و در نزدیکی نقطه ورودی خط تلفن یا کابل اینترنت به منزل است. این کار به شما امکان میدهد تا سیمکشی بهتری داشته باشید و سیگنال از مودم به اسپلیتر به خوبی منتقل شود.
استفاده همزمان از دو اسپلیتر:
در بعضی موارد، ممکن است به استفاده همزمان از دو اسپلیتر نیاز داشته باشید؛ مثلاً زمانی که از چند تلفن یا فکس و … استفاده میکنید میتوانید به کمک دو یا چند اسپلیتر از کاربرد اسپلیتر مودم استفاده و از به وجود آمدن مشکل تداخل و نویز جلوگیری کنید.
نوع مودمهایی که به اسپلیتر نیاز دارند:
در اتصالات ADSL و VDSL از نویزگیر برای جلوگیری تداخل سیگنالهای اینترنت و تلفن استفاده میشود اما هنگام استفاده از مودم فیبر نوری به دلیل نحوه انتقال سیگنال نوری نیازی به استفاده نویزگیر برای کنترل و کاهش اختلالات سیگنال نیست چون این سیگنالها مستعد تداخل نیستند.
خرید اسپلیتر:
برای خرید اسپلیتر به فروشگاههای معتبر مراجعه کنید و اسپلیتر با برندهای شناخته شده را خریداری نمایید.
مراقبت از اسپلیتر:
اسپلیتر خود را در محلی قرار دهید که در معرض گرد و غبار، رطوبت و آب قرار نداشته باشد.
علائم و نشانههای خرابی اسپلیتر
با اینکه اسپلیتر چیست و کاربردهای آن آشنا شدیم اما اسپلیتر نیز مانند هر دستگاه دیگری ممکن از به دلایل مختلفی دچار خرابی و مشکل شود. مواردی مانند نوسان برق، قطع برق، ضربه، قطع شدن مکرر اینترنت و … میتوانند باعث آسیب رسیدن به اسپلیتر شوند. هنگامی که اسپلیتر مودم خراب یا آسیب دیده است ممکن است شاهد برخی از نشانهها و علائم زیر باشید که برای آشنایی بیشتر با علل و نشانههای خرابی اسپلیتر میتوانید مقاله مرتبط با این موضوع را در بلاگ فراگرام مطالعه کنید.
- قطع یا ضعیف شدن اینترنت
- کاهش سرعت اینترنت
- پینگ بالا
- کاهش کیفیت مکالمات صوتی
- شنیدن صدای نویز هنگام تماس صوتی
- گرم شدن غیرعادی اسپلیتر
- و …
نتیجه گیری و بیان پیشنهاد فراگرام
با توجه به نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره شد و پاسخ به سوال اسپلیتر چیست؟ میتوانید اسپلیتر مناسب برای نیازهای خود را پیدا کنید و نصب اسپلیتر را به درستی انجام دهید تا از کاربرد اسپلیتر مودم بهرهمند شوید. همچنین با مراقبت صحیح از اسپلیتر خود میتوانید عمر آن را افزایش دهید و اتصال پایدار و با سرعت خوبی را تجربه کنید و شاهد تداخل و نویز در تماسهای صوتی خود نباشید. برای خرید اسپلیتر مناسب و معتبر نیز میتوانید به فروشگاه فراگرام مراجعه کنید. فروشگاه اینترنتی فراگرام متشکل از یک تیم متخصص و حرفهای است که بهترین محصولات و تجهیزات شبکه را با قیمت مناسب و کیفیت بالا به شما عزیزان ارائه میکنند و همواره در تلاش هستند تا تجربه یک خرید آنلاین لذتبخش را برای شما به ارمغان بیاورند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.